Втората част на научнофантастичния блокбастър "Дюн" превзе северноамериканския бокс офис, като събра 81,5 млн. долара през първия си уикенд в кината, съобщиха АП и АФП. 

Филмът, режисиран от канадеца Дени Вилньов, е грандиозно зрелище, но и размисъл за властта, вярата и фанатизма, предаде АФП. Главният герой, изигран от Тимъти Шаламе, завършва трансформацията си, като се превръща в очаквания месия и отмъстителен лидер, след като вижда, че родът му е унищожен. Враждебната планета Дюн, измислена от американския писател Франк Хърбърт, служи и за предаване на послания за околната среда - от недостига на вода до индустриалното разхищение на ресурси. 

Приходите, постигнати през уикенда в канадските и американските киносалони, са "изключителни" за научнофантастичен филм, коментира анализаторът Дейвид А. Грос. Това е най-добрият резултат за дебют през годината, съобщава БТА

Сред звездите в актьорския състав на "Дюн: Част втора" са Зендая, Леа Сейду, Флорънс Пю, Остин Бътлър, Аня Тейлър-Джой, Хавиер Бардем, Кристофър Уокън,  Стелан Скарсгард, Джош Бролин. 

Второто място с много по-ниски приходи - 7,4 млн. долара, зае "Боб Марли: One Love" - филмът за живота на реге легендата. Трети е "Избраният" за живота на Исус Христос с приходи от 3,9 милиона долара. 

На четвърто място е "Обикновени ангели" с Хилари Суонк с приходи малко под 3,9 милиона щатски долара. Следват "Мадам Уеб" с 3,2 милиона долара и "Патешки истории" с 2,5 милиона долара.