Руският тенисист Андрей Рубльов ще получи парите и точки си от турнира в Дубай, след като успешно обжалва наказанието си.

Рубльов, който е номер 5 в ранглистата на ATP, бе дисквалифициран в края на третия сет на мача си с Александър Бублик от полуфиналите на турнира. При резултат 6:7(4), 7:6(5), 6:5 в полза на Бублик Рубльов избухна към един от страничните съдии, като му се разкрещя, че не е видял топка в аут на Бублик.

Тогава съдията се оплака на рефара на стола, че руснакът е използвал обиден език, заради което Рубльов бе дисквалифициран. Видеоматериали, разпространени от фенове, които са били на корта, обаче показаха, че Рубльов не използва обиден език, макар и наистина да крещи яростно в лицето на лайнсмена.

"Комисията по контестации приема, че освен загубата на мача, останалите наказания свързани с това - загубата на точки и наградния фонд от целия турнир, ще отпаднат в този случай", съобщиха от ATP.

Въпреки това глобата от 36 400 долара, наложена за нарушаване на етиката в мача, остава.

За достигането си до полуфиналите Дубай Рубльов ще вземе 200 точки за световната ранглиста и 157 775 долара от наградния фонд. След наложената му глоба той ще получи чисто малко над $120 000.