Европейската комисия глоби „Епъл“ с 1,8 милиарда евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на приложения за излъчване в интернет на музика за потребителите на айфони и айпади, или ползвателите на операционната система iOS.

Злоупотребата се извършва чрез онлайн магазина на компанията за приложения (App Store), съобщи зам.-председателят на ЕК по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Комисията установила, че от „Епъл“ налагали ограничения на разработчиците на приложения, като така им пречили да информират iOS ползвателите за алтернативни и по-евтини абонаменти за музика извън приложението. Това противоречи на правилата на ЕС, изтъкна Вестагер.

В момента „Епъл“ е единственият доставчик, в чийто онлайн магазин разработчиците могат да разпространяват приложенията си за iOS ползвателите в Европейското икономическо пространство (ЕИП), включващо страните от ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Те са принудени да се подчиняват на условията на американската компания, за да достигат до потребителите.

ЕК е установила, че „Епъл“ забранява на разработчиците на приложения за излъчване на музика онлайн да предоставят на iOS потребителите пълна информация за алтернатива и по-евтин абонамент, налични извън магазина, а също така и да инструктират за начините за абонамент за такива оферти. 

„Епъл“ прави това в продължение на почти десет години. Така по всяка вероятност много iOS потребители да платят доста по-високи суми за абонамент за музика онлайн. Причина е високата комисиона, наложена от компанията на разработчиците. В резултат тя се прехвърля върху абонатите във вид на по-скъп абонамент в онлайн магазина на технологичния гигант.

От „Епъл“ съобщиха, че ще обжалват глобата, тъй като европейските регулатори не представят убедителни доказателства, че на потребителите са били нанесени щети и игнорират пазарните фактори, предаде ДПА, цитирана от БТА.