И председателят на Народното събрание Росен Желязков в понеделник пристигна на официално посещение в Азербайджан и така се присъедини съм върволицата от български държавни мъже, които са отивали да засвидетелстват добри чувства към властта в Баку. Според последния доклад на "Фрийдъм хаус" за 2023 г., огласен преди дни, Азербайджан остава една от най-несвободните държави в света със 7 точки от 100 максимални като има спад дори спрямо резултата ѝ отпреди година - 9 точки. 

Баку, в което действа наследствен авторитарен президентски режим, е важна дестинация за България заради алтернативните доставки на течни горива.

В столицата на Азербайджан Росен Желязков обяви, че нашата страна "очаква да продължи активната съвместна работа, насочена към превръщането ни в основен регионален хъб за получаване и разпределение на природен газ от Азербайджан и други източници". 

"Визитата ми в Баку толкова скоро след Вашето посещение през септември 2023 г. в София е ясен знак, че народните представители в Народното събрание и в Милли Меджлиса имат желание и воля да допринесат за развитието на ползотворни и взаимноизгодни отношения между България и Азербайджан", отбеляза той.

Желязков посочи, че вече са реализирани някои важни проекти в продължение на съвместната инициатива „Пръстен на солидарността“. Тази инициатива, предложена от България и подкрепена от Европейската комисия, успя да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа, посочи той. Нейното изпълнение е пример как трябва да се развива двустранното сътрудничество в годините напред, смята той.

Председателят на българския парламент (който при очакваната ротация трябва да бъде сменен - бел. ред.) разкри и други родни амбиции. "Имаме голям интерес от участие в партньорството, което вече е установено между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, за преноса на зелена енергия", обяви той вече пред придружаващите го журналисти.

В Азербайджан предстояло изграждането на огромна инфраструктура за генерация на електрическа енергия от вятър. Тя ще бъде офшорна, но и на брега. По думите му амбициите са огромни – по около 150 гигавата във вода и на суша и преносът към Европа по тази инфраструктура, която ще се изражда от Азербайджан, Грузия и ще минава през Румъния. 

По-рано той имаше среща и с президента Илхам Алиев, с когото говорели за възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

По време на посещението Желязков обяви и че трябва да има пряка самолетна линия между София и Баку.

В Азербайджан Желязков е придружен от Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“), Драгомир Стойнев (ПГ „БСП за България“) и Тошко Йорданов (ПГ „Има такъв народ“).

През март м. г. Радев също беше в Баку. предната година в България беше Алиев.