Франция стана днес първата страна в света, която изрично вписа в конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), за голямо разочарование на Ватикана и за разлика от редица страни, в които това право се поставя под въпрос, предаде Франс прес, на която се позовава БТА.

Общо 780 френски депутати одобриха въвеждането на следното изречение в член 34 от конституцията: "Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността". Само 72 депутати гласуваха против. Това историческо гласуване беше посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

Френският президент Еманюел Макрон приветства днес "френската гордост" и "универсално послание", след като депутатите на съвместно заседание на двете камари на парламента гласуваха абортите да бъдат вписани в конституцията.

"Нека заедно да отпразнуваме навлизането на нова свобода, гарантирана от конституцията", написа Макрон в съобщение, публикувано в социалната мрежа "Х".