Цивилен от американските военновъздушни сили бе обвинен в разкриване на класифицирана информация, свързана с отбраната, която той споделил пред жена, с която се запознал в чуждестранна платформа за онлайн запознанства, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на правосъдието на САЩ.

Шейсет и три годишният Дейвид Франклин Слейтър е бил задържан в щата Небраска миналия петък по три обвинения и днес трябва да се яви в съда.

Според обвинителния акт Слейтър е заподозрян, че е предавал класифицирани материали чрез електронна поща и онлайн съобщения за войната между Русия и Украйна на лице, представящо се за жена, живееща в Украйна. Въпросното лице, което нарича Слейтър свой "таен агент" и "таен любовен информатор", не е идентифицирано по име в обвинителния акт.

Слейтър, подполковник от резерва на американската армия преди да постъпи на работа като цивилен във военновъздушните сили, е бил назначен в Стратегическото командване на САЩ във военновъздушната база Офът в щата Небраска, допълва американското министерство на правосъдието.

Ако бъде признат за виновен в съдебния процес срещу него, Слейтър може да получи до 10 години затвор по всяко от трите обвинения.

БТА