Френскатата компания MazelFreten открива 16-ото издание на One Dance Festival на 10 май със спектакъла Rave Lucid. Вдъхновен от една от най-популярните форми на френската градска култура – електро денс, спектакълът изследва спонтанността и ентусиазма на телата на дансинга.

Rave Lucid е част от програмата Фокус Франция на Оne Dance 2024, която се реализира в партньорство с Френския Институт в Париж. Билетите за Rave Lucid са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

Rave Lucid носи в Пловдив наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече, хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия буквално залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания Mazelfreten.

В основата на Rave Lucid са впечатляващите по интензивност “батъли” между електро денс “мастъри”. Спектакълът обаче не е замислен като съревнование за демонстрация на умения, а като начин за сближаване между хора и общности с различен темперамент. Защото иначе какво, ако не танцуването, и къде, ако не на дансинга, е най-пряката, директна и естествена форма за общуване, особено в съвременната виртуална ера.

В универсалността на танцовия език електро денс публиката ще може сама да се убеди, като се включи в уъркшопа, който ще дадат изпълнителите, веднага след спектакъла във фоайето на Дома на културата.

Танцово явление и една от най-популярните форми на френската градска култура, електро денс е комбинация от бързи стъпки и още по-бързи и изразителни движения на ръцете. Контракултура и ъндърграунд феномен в зората на века, днес електро денс сцената събира участници от всички точки на света за реални или виртуални батъли, събития и фестивали. Екипът на Mazelfreten работи с автентичните кодове на танца и събира част от най-добрите му изпълнители – от пионери и учители до водещи таланти.

"С този спектакъл искам да отдам почит на общността, която ме изгради, където пораснах и можах да се развия професионално като артист, но и като активист с мисията да направя електро денс известен отвъд "ъндърграунда". Да покажа мащаба и богатството на този френски градски танц, който блести по целия свят, събирайки заедно електро денс Eboï (танцьори - мъже) и Equeenz (танцьори - жени) от различни държави." – Брандон Масел, хореограф MazelFreten

Популярността на танца расте лавинообразно и в социалните мрежи, а пикът идва на Techno Parade Paris през 2007-а. Масовите медии приветстват взривоопасния електроденс, но погрешно го кръщават с бранда на Tecktonik, организатор на партита Метрополис. Когато медиите осветяват една контракултура, това винаги е нож с две остриета, защото те я преекспонират, превръщат я в писък на ефимерната и повърхностна мода, в потребителски продукт за еднократна употреба.

Ето защо Mazelfreten решават да се върнат към корените на електро денс движението и да създадат спектакъл - трибют на рейв културата. В Rave Lucid има парти еуфория и транс, но също и ясно съзнание, защото хореографията на този “електро балет” изисква контрол и перфектна синхронизация. Резултатът е жив портрет на страстта към живота, на пулсиращата музика и хората, които се свързват тук и сега, в ерата на интернет.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име.