Украйна е унищожила големия руски кораб "Сергей Котов" край Крим, съобщи говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрей Юсов. Плавателното средство и преди бе ставало обект на украински нападения, но този път атаката се е оказала фатална.

"Сергей Котов" е нов кораб, струващ над 60 милиона долара. Корабите от този тип започнаха бойно дежурство през 2017 г. Врагът имаше планове за тях - да инсталира на тях зенитно-ракетни системи. И вече има такива опити", обяви Юсов.

Той също така добави, че корабът е е участвал в превземането на Змийския остров в началото на руската инвазия заедно с крайцера "Москва" (който пък бе потопен още през 2022 г.)

"Що се отнася до екипажа, ситуацията се изяснява, има загинали. Има и възможност част от екипажа да е успяла да се евакуира. Известно е, че повече от 10 линейки са били извикани от врага на най-близкия бряг", отбеляза Юсов.

През нощта в социалните мрежи бе съобщено за експлозии в близост до полуострова. Тогава стана известно, че "Сергей Котов" е станал обект на атаки от дронове.

От началото на инвазията до днес Русия е загубила над 20 кораба.