Случаят с подслушването на "Таурус" очевидно е резултат от индивидуална грешка. Това заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус. Той обяви днес, че един от участниците в разговора, изтекъл от германките ВВС към Русия, е използвал несигурен канал.

Според първоначалните резултати от разследването един от участниците, който се е обадил от Сингапур, е използвал отворен, неоторизиран канал, за да участва в разговора, който е бил проведен чрез портала Webex.

Това е довело до "изтичане на данни", казва Писториус, който посочва, че по време на разговора в Сингапур се е провеждало Singapore Airshow, търговско изложение за авиационната индустрия, на което са присъствали и "високопоставени военни служители от европейски партньорски държави". За руските разузнавателни служби подобно събитие е "истински празник".

В близост до този панаир са се провеждали целенасочени, всеобхватни операции по подслушване. Достъпът до конференцията на Webex вероятно е бил "случайно попадение като част от широко разпространен подход", каза Писториус и добави, че първоначалните разследвания са показали, че може да се изключи в разговора да е участвал руски шпионин.

Бундесверът използва Webex с повишено ниво на сигурност. Според Писториус разследванията по аферата с подслушването продължават. Използваните устройства се изследват по съдебен път. Освен това се проверява юридически дали в разговора са били обсъждани точки, които не е трябвало да бъдат обсъждани.

Руската държавна телевизия публикува в петък в интернет записа на поверителната телефонна конференция на високопоставени офицери от Бундесвера. В него се чува как командващият Военновъздушните сили генерал Инго Герхарц разговаря с трима подчинени за евентуално разполагане на германски крилати ракети "Таурус" в Украйна.

Според Писториус използването на облачната услуга Webex за подобен разговор не е нещо необичайно. Бундесверът използва тази услуга, макар и "версия, сертифицирана за официална употреба", с по-високо ниво на сигурност. Услугата не се хоства в чужбина, а в центровете за данни на Бундесвера.