Окръжна прокуратура - Благоевград се е самосезирала по повод изнесени в медиите данни за корупционни практики в Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" още през месец декември, обявиха от държавното обвинение.

Образувана е преписка и е възложена проверка в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД МВР – Благоевград. Тя трябва да установи наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, допълват от прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

Става въпрос за сигнала, който подаде бившият преподавател в университета доц. Стоян Дечев, в който той твърдеше, че студенти са получавали дипломи, след като той ги е изпитал - само че никога не ги е, а подписът му е бил фалшифициран.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител.

Уустановяват се и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Ще бъдат проверени и сигналите за лица, получили дипломи без полагане на необходимите изпити.

Очаква се проверката да приключи до 20 март.