Най-популярната социална мрежа Facebook.com бе недостъпна за потребители в целия свят за около час днес.

При това не по класически начин - сайтът се отваряше, но всеки потребител бе изхвърлен от профила си и не можеше да влезе обратно - сайтът обявяваше, че паролата е грешна или че "има някаква грешка".

Всякакви опити за възстановяване или смяна на паролата не работеха. Едва ли обаче ставаше дума за масово хакване на пароли - по-скоро за проблем в ядрото на платформите на Meta.

Около час след срива - в 18:30 ч. българско време - потребителите у нас и по света започнаха да съобщават за възстановяване на услугите. 

Сайтът downdetector.com отчете над 500 хиляди оплаквания през минутите, в които услугите на Meta бяха недостъпни - при обичайни около 15-25 на час.

Минути след срива Анди Стоун, шеф на комуникациите в Meta, обяви, че се работи по отстраняването на проблема.

"Знаем, че хората имат проблем с достъпа до нашите услуги. Работим по това в момента", написа той в X.

Очаквано, сривът засегна и други популярни приложения на техногиганта Meta - чат-приложението Messenger, платформите Instagram и Threads. Някои потребители успяха да влязат в WhatsApp, други не, чат-приложението също е собственост на компанията, но не е част от същата логин система като останалите.

Подобни сривове е имало и преди, но обикновено регионални и просто непозволяващи достъп до сайта. Тотално изхвърляне на потребителите се случва за пръв път.

В САЩ: Заради изборите е. Мъск: Козирувайте ми

В Щатите очаквано много потребители свързаха срива с текущите първични избори за президент.

Популярна теза сред републиканците е, че сривът е с цел да се навреди на Доналд Тръмп - популярен в социалките, за разлика от Ники Хейли, която разчита повече на традиционите медии. Хейли постигна първа победа срещу бившия президент на 3 март на изборите във Вашингтон, окръг Колумбия.

Собственикът на X Илон Мъск не пропусна момента да се пошегува с конкуренцията си - като използва популярен кадър на пингвините от анимацията "Мадагаскар":