Британският външен министър Дейвид Камерън ще каже на предстояща среща в Лондон с израелския министър Бени Ганц, че търпението на Обединеното кралство се изчерпва поради липсата на хуманитарна помощ за жителите на Газа, предаде "Гардиън".

Бившият премиер възнамерява да изтъкне, че Израел, като "окупационна сила", има задължение съгласно международното хуманитарно право да доставя помощ. Той оповести намеренията си вчера пред британския парламент.

"Изправени сме пред ситуация на ужасно страдание в Газа. (...) Хората умират от глад, хората умират от предотвратими болести. Имахме цял набор от неща, които поискахме от израелците да направят, но трябва да докладвам, че размера на помощта, която (палестинците в Газа) получиха през февруари, беше около половината от тази, която получиха през януари. Така че търпението се изчерпва и трябва да бъдат дадени цяла поредица от предупреждения, като се започне от срещата ми с министър Ганц, когато той посети Обединеното кралство утре".

Камерън изложи серия от искания, които правителството на Обединеното кралство вече е отправило към Израел, включително разширяване на вида на хуманитарната помощ.

"Твърде много вещи не се изпращат, защото се предполага, че са стоки с двойна употреба. Някои от тези неща са абсолютно необходими за медицински и други процедури. И ние също трябва да направим така, че да се възобнови електричеството и водоснабдяването в северната и южната част на Газа".

Външният министър все пак обяви, че "като част от дългосрочно прекратяване на огъня трябва да се изведе ръководството на "Хамас" от Газа".

"Трябва да се премахне терористичната инфраструктура".

Камерън подчерта, че не бива да се дава на Израел право на вето по темата с признаването на Палестинската държава.

"Признаването може да се превърне в част от неудържимия импулс, който да видим по пътя към постигането на решение с две държави".