Европейската комисия ще започне митническа регистрация на китайски електрически превозни средства от четвъртък (7 март), което означава, че те могат да бъдат засегнати от мита, ако разследване установи, че са получили нелоялни субсидии, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

ЕК провежда разследване за отпускането на субсидии за азиатски е-коли, за да реши дали да наложи мита, като така защити производителите от ЕС. Разследването ще приключи през ноември, въпреки че ЕС може да наложи временни мита през юли.

В документ, публикуван вчера, ЕК обяви, че има достатъчно доказателства, че китайските електрически возила са били субсидирани и вносът е нараснал с 14 на сто на годишна основа от началото на разследването през октомври.

Според него автомобилостроителите от ЕС могат да понесат щети, които трудно могат да бъдат възстановени, ако китайският внос продължи с този ускорен темп преди приключването на разследването. 

Китайската търговска камара в ЕС обяви, че е разочарована от този ход, а скокът на вноса отразява нарасналото търсене на електрически превозни средства в Европа.