Великобритания е готова да предостави като заем на Украйна всички замразени активи на Руската централна банка в Обединеното кралство. Това заяви британският министър на външните работи Дейвид Камерън пред Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент), цитиран от "Гардиън" и БТА.

Тези средства може да бъдат използвани като гаранция за изплащането на репарации на Украйна от страна на Русия заради военната инвазия, допълва Камерън.

"Има възможност или да бъде отпуснат синдикиран заем, или да бъдат емитирани облигации, които да бъдат гарантирани със замразените руски активи. По този начин ще можем да дадем тези пари на украинците със знанието, че те ще ни бъдат върнати, когато Русия им плати репарации", заяви Камерън.

С тези средства Украйна може да купи оръжия и боеприпаси или да намали бюджетния си дефицит, посочва "Гардиън". Британският външен министър отбеляза, че Великобритания планира да заеме много по-голяма сума на Украйна от замразените руски активи, които Европейският съюз обсъжда да й предостави. 

Смята се, че в рамките на Обединеното кралство активите на Руската централна банка възлизат на малко под 30 млрд. евро.