Най-вероятно ще има предсрочни избори, каза пред журналисти в Букурещ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в конгрес на Европейската народна партия.

"Денков дойде, хвърли си оставката и си заминаха с кабинета, за да не участват в дебатите, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за оставката на кабинета, която беше гласувана днес в Народното събрание. - Питам моите коалиционни партньори така ли се основава правителство, така ли се отговаря на критиката?!"

Ако няма радикални реформи в кабинета, регулаторите и съдебната система, ние няма да участваме, каза още Борисов. С това си поведение днес ни пратиха в ръцете на президента Радев, от него вече зависи всичко, добави той. 

"С такова единодушно гласуване да си замине този кабинет... До снощи бяха си изтеглили предложението. Сутринта внасят предложение. Не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в парламента.

Защо е това надменно отношение? Ако няма радикални реформи в кабинета, в регулаторите и в съдебната ситема, ние няма да участваме. Но започваме с това, което управлява държавата. 

В момента играят само една игра - да излезе ГЕРБ, че е виновен. Ако са разделени двата избора (европейски и парламентарни - б.р.) ще катастрофират".

Това каза Борисов. И допълни:

"Не искам да излизам виновен, затова съм изпратил дамски екип. Като започнат да се събират лидерите им на тумби, аз нямам работа на такъв панаир. Не искам да участвам в него. Те днес предопределиха как ще се развият нещата. Не виждам позитивно решение на този цикъл за ротацията".

Според Борисов до края на седмицата е трябвало да има преговори, а оставката да се подаде другата седмица, когато всички от управляващото мнозинство са там.

"Как да защитиш Тагарев, спортния министър, кадровика им Асен Василев, който всеки ден прави смени?! Други министри правят смени в полза на ДПС. Няма да бъд така. Те ги желаят, те ги провокират (изборите - б.р.). Просто искат да кажат - то заради ГЕРБ, защото искахме наравно министри с вас - да носим отговорност.

Че едва ли не ние сме против съдебна реформа. Всички в Европа знаят, че благодарение на нас и ДПС станаха реформите. Нямат възножност да говорят глупости по наш адрес в Европа", каза още Борисов.

И попита риторично:

"Кое ми е по-важно - оставката на Ники или да изберем Урсула фон дер Лайен за кандидат?"

От една страна Борисов заяви, че изход от тази ситуация няма:

"Няма изход, избори и тогава пак. Изходът го приключиха днес".

От друга страна все пак допусна, че в следващите дни ще има преговори.

"Те искат да си говорят с мен - не искам да участвам в говорилня. Аз ще отида, разбира се, но когато е готово", обясни Борисов.

И обясни какво, според него, искат "Продължваме промяната - Демократична България":

"Всички министри да са наши (на "Продължаваме промяната - Демократична България - б.р.), да разделим регулаторите и си трай, че ние имаме да правим още някои неща - някоя рафинерия да купим, някоя телевизия да купим. Бих си траял, но партията не ги иска".

Според Борисов бъдещият премиер Мария Габриел днес е трябвало да бъде в парламента, заедно с Денков.