Депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", начело с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, са внесли законопроект, с който се забранява смяната на Единен граждански номер (ЕГН) на хора над 18 г. Промените са в Закона за гражданската регистрация.

В мотивите е посочено, че такова изменение би позволило коригиране на допуснати грешки, без да допуска злоупотреби.

"Макар и редки, съществуват случаи на злоупотреби с промяна на ЕГН, основно на основание корекция на раждане, вписана в актовете за гражданско състояние. Такава промяна може да представлява опит за скриване на предишни данни на лицето като административни санкции, публични задължения, запори, полицейски регистрации и др., в случай че в информационните системи на други административни органи не са реализирани функционалност за свързване на няколко ЕГН към едно лице", пишат вносителите.

Във "Фейсбук" Божанов обяснява, че поводът е смяната на ЕГН на Мартин Божанов-Нотариуса. През февруари главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че убитият Божанов е сменил имената си и ЕГН - рожденната дата и съответно последните четири цифри.

Покрай случая от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) съобщиха, че 94 452 българи са със сменен ЕГН.