България и Румъния трябва да бъдат приети час по-скоро в Шенген по суша. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във втория ден от конгреса на Европейската народна партия в Букурещ, цитиран от БТА.

"Само на 60 км от тази зала е "Дунав мост", където с километри стои опашка от тирове. Мисля, че колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична, антизелена среда съществува там.

Защото стотици хора, шофьорите на тирове, прекарват с денонощия. Това не е 21-и век. Това не е начинът, по който трябва да работи Европа. Мисля, че каквито и избори, каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите.

Канцлерът на Австрия го уважавам много и днес ще се видя с него. И мога да му обещая, защото, и вие сте прави, няколко години българската граница не беше надеждна граница на Европейския съюз, но преди три години имахме нулева миграция. Обещавам, че ще направим и правим в момента така, че Австрия, австрийците, европейците, да бъдат сигурни в нашата шенгенска граница", каза Борисов. 

По думите му нито България, нито Румъния заслужават на мостовете с денонощие да стоят живи хора. 

"Оставете стоките, товарите, загубите, нали всички сме зелени вече. Това е екологична катастрофа - това са работещи двигатели с денонощия, и без санитарни възли, ако щете", каза още Борисов. 

Председателят на ГЕРБ каза още, че България е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа - "с боеприпаси, с бронетранспортьори, с танкове, с артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна, и плюсът на това въоръжение е, че то директно отива на фронта, тъй като украинските войници и офицери точно с такова оръжие боравят". 

Борисов посочи, че се е видял и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и отбеляза, че България се е диверсифицирала от руския газ, от руския петрол, от руското ядрено гориво.

"Започнахме строителство в следващите няколко месеца на две ядрени мощности на новите реактори на "Уестингхаус". Днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре", каза Борисов. 

Той заяви, че в последните години и ситуацията в Европа, човекът, който е направил изключително много, е била председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

"Искам да ви призова, особено в това положение на света - с войните, които се водят, сега ни трябва силен председател на Европейската комисия, силен председател на Европейския парламент. И тези две железни дами мисля, че могат да се справят. Днес трябва да гласуваме за една от тях и ако се справим добре по време на евроизборите, ще имаме пак и двете места. Нашата делегация на ГЕРБ и СДС ще даде всичките си гласове за Урсула фон дер Лайен. Обещавам да проведем такава кампания, че и с максимум евродепутати след това да можем в Европейския парламент да го защитим", каза Борисов.