ЕС подкрепя дългоочаквания морски коридор, позволяващ изпращането на помощ от Кипър до бреговете на Газа.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението си в пристанището на Ларнака на Острова на Афродита днес.

Коридорът трябва да бъде официално отворен този уикенд. Първата пилотна операция ще започне в събота или неделя, когато има подходящи условия.

Ръководената от Кипър инициатива, наречена „Амалтея“, е подкрепена от ЕК, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Кипър, ОАЕ, Великобритания и САЩ. Това ще позволи увеличаване на доставките на хуманитарна помощ, които са силно ограничени по суша. Пътищата са контролирани от Израел след избухването на войната на 7 октомври 2023 г.

Комисията може да обсъди и допълнителни варианти, включително спускане с парашут на хуманитарни товари в Газа, допълни Фон дер Лайен. ЕС вече обеща 250 милиона евро в помощ на палестинците тази година.

„Морският коридор може да направи реална промяна в тежкото положение на палестинския народ, но успоредно с това нашите усилия за предоставяне на хуманитарна помощ чрез всички възможни маршрути ще продължат“, каза Фон дер Лайен на съвместна пресконференция с кипърския президент Никос Христодулидис.

Часове по-рано американският президент Джо Байдън потвърди в годишната си реч „За състоянието на Съюза“, че САЩ ще създадат пристанище на брега на Газа, за да увеличат доставката на животоспасяваща помощ.