Православните християни отбелязват Месопустната задушница. Тя е първата за годината, наричана още Голяма задушница.
В съботния ден срещу Неделя месопустна българите извършват помен в чест на мъртвите. Утре е денят, в който запоследно се ядат месни произведения. Следва една подготвителна седмица само с млечни храни, яйца и риба преди Сирни заговезни (другата неделя) и началото на Великденските пости.
Посещават се гробовете на починали близки. Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на починалите.
За помена се приготвя „коливо“ - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата.
Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни