Георги Попов-Тумби, един от най-големите футболисти в историята на "Ботев" (Пловдив), е починал днес на 79-годишна възраст, съобщиха от клуба.

Попов е сред най-великите крила в историята на родния футбол. Той е роден на 14 юли 1944 г. в Града под тепетата. С екипа на "Ботев" е шампион и вицешампион, печелил е националната купа, носител е и на Балканската. С "жълто-черните" записва общо 308 шампионатни мача, в които отбелязва 83 гола.

Георги Попов играе във всички национални отбори на България - юношески, младежки, Б и в първия ни тим, за който записва 22 двубоя и един гол. Участник на Световното първенство в Мексико през 1970 г., където излиза на терена в две от трите срещи на селекцията ни. 

Тумби е бил емблематичен с бързината си. Можел е да пробяга 100 метра за около 11 секунди, което означава, че от него би излязъл и отличен спринтьор. Преди да се посвети изцяло на най-популярния спорт, се е занимавал с гимнастика. Започва в "Марица", прехвърля се в "Ботев" и му остава верен до края на кариерата си, въпреки многобройните опити на столичните грандове да го доведат в София.

"Днес Ботев загуби не просто футболиста Георги Попов. Ботев загуби своя Тумби, който отиде при приятелите си Чико, Гунди, Виден Апостолов, Иван Занев, Райко Стойнов, Добри Ненов... Почивай в мир, Легендо!", написа "Ботев" (Пловдив). 

Поклон пред паметта на Георги Попов.