"Турски поток" може да бъде спрян. Но първо трябва да има европейско политическо решение. Това заяви пред БНР Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

След първи януари 2025 година "Турски поток" става единственият тръбопровод, пренасящ руски газ за Европа, посочи Владимиров и откри в този факт нова възможност за страната ни и за Европа. 

"Отваря се огромна политическа възможност Европа да спре вноса на руски тръбен газ, на за тази цел има нужда от съдействието на България, Гърция и Румъния. Има достатъчно алтернативни доставки. Това решение трябва да е регионално. Това е един вид превантивен ход. В момента инфраструктура със значение за националната сигурност на практика е контролирана от държава, която е обявила страната ни за неприятелска. Тези аргументи могат да бъдат внесени като законодателни промени и да се създаде правилната рамка за подобни действия. Но първо трябва да има европейско политическо решение. Затова трябва да настояваме като регион. Гърция, България и Румъния имат обща визия за енергийна независимост и енергийна карбонизация. Работят, за да се превърнат в нов алтернативен източник на доставки за цяла Европа". 

Имаше идея "Турски поток" да продължи през Гърция, но това беше използвано от "Газпром“, за да представи ситуацията като конкуренция между България и Гърция, посочи Владимиров.

"България се превърна в троянски кон, който позволи Украйна да бъде заобиколена. Но това го правят всички европейски страни. Страната ни е само част от една голяма картина".

Той коментира дали може да бъде търсена отговорност на хората, които са решили да сключат тази сделка с „Газпром“.

"Това е политически въпрос. Изнасянето на документи точно в този момент преследва политически цели. Има компетентни органи, които трябва да преценят. Но тази информация не е нова. Никоя от институциите не е направила разследване. Не вярвам и сега нещо да се случи".

Владимиров коментира предполагаемо автентичните изтекли документи в кореспонденция на помощник на руския политик Александър Бабаков, от които става ясно, че Пътната карта е подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова и от директора на "Газпром" Алексей Милер. Основният извод, който би могъл да се направи от изтеклата и разкодирана кореспонденция, е, че още през 2017 година – преди официалните процедури, планирането и строежа на газопровода са били предварително договорени. 

"Ние се досещахме през целия 10-годишен период, че проектът е изцяло контролиран от руската страна и всички институции в България са съдействали за бързото му изпълнение", изтъкна експертът. 

Няколко месеца след обявяването на строежа на "Турски поток" в България се създаде идеята за Балкански газов хъб, припомни Владимиров. 

"Експертите в цяла Европа бяха доста скептични, че става въпрос и за нещо друго, освен за нов маршрут за отвеждане на руския газ през Югоизточна за Централна Европа.  Пътната карта е просто един от многото документи и стъпки в българската енергетика, които изследваме през последните две десетилетия в ЦИД, и наричаме "завладяната енергетика". "Турски поток" е един от многото такива проекти. Пътната карта показва как руската страна е начертала предварително всички стъпки, които симулират конкуренция и прозрачни обществени поръчки за възлагането на строителството на тръбопровода. Зад тези стъпки е дългата сянка на "Газпром", която не само избира подизпълнител на строителството и финансира проекта, но след това резервира пълния капацитет на тръбопровода, така че той да не може да се използва за нищо друго, освен за транзитиране на руски газ към Сърбия и Унгария". 

Владимиров заяви, че от ЦИД винаги са повтаряли, че българските регулатори не са независими, а се държат в пряко политическо подчинение, за да изпълняват конкретни интереси.

"Доставката на тръбите за "Турски поток" е направена шест или девет месеца по-рано, още преди да бъде сключен договор с изпълнител. Ясно е, че държавата е знаела кой ще победи и ще изпълни проекта. "Газпром“ го финансира и след това си възвръща средствата чрез транзитните такси, които плаща на себе си. Българската страна е просто вид посредник, който чисто документално провежда проекта". 

Владимиров анализира и думите на лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза по тази тема: "Аз се гордея с това. Не само, че няма да ме уязвите, но в момента, за да тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, Украйна, Унгария, Австрия и Северна Македония, това се дължи само на построеното от нас“.

"Ако не беше построен "Турски поток", доставките за Сърбия и Унгария щяха да идват, както са идвали преди, през Украйна и Словакия, транзит през Унгария за Сърбия. Никога не е имало рискове пред сигурността на доставките за Югоизточна Европа, свързани с Украйна. Важно е да се отбележи обаче, че нито Вашингтон, нито Брюксел реагираха активно за възпиране на строителството на проекта. Дори в самото изграждане се включи и американска компания".