Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба отхвърли призива на папа Франциск да преговаря с Русия две години след инвазията си, като се зарече "никога" да не се предаде, след като понтификът заяви, че Киев трябва "да има смелостта да вдигне бялото знаме", предаде АФП, цитирана от БНР.

Католическият лидер разпали гнева в Киев, след като в интервю, публикувано на 9 март, заяви, че Украйна трябва да преговаря с Русия, която завзе големи части от територията ѝ по време на войната.

"Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме други знамена", заяви в социалните мрежи външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба.

Докато се сражава с по-големия си съсед, Украйна обеща да не се отказва от територията си.

Папата разпали гнева, като каза:

"Когато виждаш, че си победен, че нещата не се получават, да имаш смелостта да преговаряш."

Кулеба призова понтифекса да застане "на страната на доброто", а не да поставя враждуващите страни "на една и съща основа и да нарича това "преговори".

Изглежда, че той спомена и за някои от членовете на Католическата църква, сътрудничили на нацистките сили по време на Втората световна война:

"В същото време, когато става въпрос за бялото знаме, ние познаваме тази стратегия на Ватикана от първата половина на 20-ти век", каза Кулеба. "Призовавам да не повтаряме грешките от миналото и да подкрепим Украйна и нейния народ в справедливата им борба за живот", добави той.

Той също така благодари на папа Франциск за неговите "постоянни молитви за мир" и заяви, че Киев се надява духовникът да посети Украйна.

"Продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа понтификът ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи над един милион украински католици, над пет милиона гръко-католици и всички украинци", каза Кулеба.