Вече има задържани и за двата случая на сбивания между чужденци и българи, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Това съобщи във Фейсбук министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Задържани са двама чужденци – 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-и март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите момчета-студенти от Великобритания, е задържан 16 годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи", написа Стоянов.

По думите му "още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София", като "по време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани", допълва министърът.

"По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи. Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. Овча купел) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие", пише още Стоянов.

Той отправи апел "тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа".

В социалните мрежи се организира протест пред сградата на МВР в София протест тази вечер. Акцията е във връзка с поредица инциденти през последните дни на столичния булевард "Витоша" - побой над студенти по медицина от Пакистан с британско гражданство, както и над две момчета и едно момиче, нанесен от група чужди граждани. Организаторите изтъкват, че не искат подобни сцени да се превръщат в ежедневие.