Радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите, предложиха председателите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски, съобщиха от от пресцентъра на ДПС.  Съобщението беше публикувано и на фейсбук-страницата на ГЕРБ.

В деловодството на Народното събрание ГЕРБ и ДПС внесоха предложения за промени в Закона за МВР и Закона за администрацията. С тях се предлага увеличаване на капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена, уточняват вносителите. 

Промените предвиждат още обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната, сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост. Това са най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските потоци. И тъй като темата за бежанците е една от най-чувствителните теми, свързани със сигурността и спокойствието на хората, увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР, допълват вносителите.

Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Гранична полицая за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност, категорични са от двете формации.

От ДПС и ГЕРБ настояват приемането в спешен порядък от Народното събрание на законовите промени и незабавното им изпълнение от органите на изпълнителната власт. Това ще бъде тест за победата на България над несигурността, опасностите и тревожността на хората. Тази сигурност стои по-високо от всеки личен или партиен интерес, пишат от партиите.

МВР: Тези случаи не трябва да се ползват за политически цели

Вчера министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов обяви, че вече има задържани и за двата случая в столицата. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа, посочи Стоянов и апелира тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа. Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6 срещу 7 март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите студенти от Великобритания, е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи.