Защо римският папа си мисли, че преговорите ни устройват?

Това попита най-популярният руски водещ Владимир Соловьов в предаването си по държавната телевизия "Россия 1". Преди това бе излъчено кратко клипче, в което главата на Римокатолическата църква призова Украйна да прояви смелостта и да развее "бялото знаме".

По-късно от Ватикана уточниха, че папа Франциск не искал украинците да капитулират, а да водят преговори (в подобен случай те ще бъдат принудени да се откажат от свои територии, попаднали под руски контрол, както и да обявят международен "неутралитет" - бел. ред.).

"Кой е това? Кой ни говори току-що?", пита мелодраматично Соловьов. "Защо този човек се меси във взаимоотношенията между две православни държави? Кой е той? Някои от нас се отнасят с някаква форма на благоговение към него. Но извинете - кой е той? На кого и на какво влияе той? Ясно е, че това не са думите на духовен лидер. Когато някой внезапно започва да призовава към преговори, заражда се въпрос: това устройва ли ни? Имало ли е някога случай да се водят преговори и да не са се опитвали да ни прецакат? Може би е крайно време да престанем да търсим външно одобрение и да започнем да преследваме основните интереси на нашия народ".

Последва възхвала на "Владимир Владимирович", който дал "нова трактовка на прочутата фраза на фелдмаршал Миних: "Русия се управлява директно от Бог".

"Той я разшири като каза, че Русия съществува благодарение на руския и на други народи, живеещи на нашата територия. Нека погледнем вътре в себе си, вместо да слушаме какво някой си, някъде си ще ни каже, и тълпи от подлизурковци ще са готови да ръкопляскат: "Виждате ли? Римския папа!" И какво? Какъв ни е римският папа? Да не би партията за мира да е започнала да се съживява? Римският папа се опитва да ни измами и това няма да е първият път".