Президентът на Русия Владимир Путин, който многократно заплашва западни страни, че ще ги атакува с ядрено оръжие, заяви, че ако американски военни влязат в Украйна, то Русия ще ги третира като интервенционисти. Това съобщи стопанинът на Кремъл пред две руски медии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От самото начало на необоснованата руска инвазия президентът на САЩ Джо Байдън уверява, че няма да изпраща американски войски в Украйна, той потвърди позицията си и след предупреждението на френския държавен глава Еманюел Макрон, че не изключва опции в подпомагането на украинците (включително и изпращането на френски войници).

Относно Украйна Путин заяви в интервюто, че Русия е готова да разговаря за тази страна, но само когато разговорите се основават на реалности (под "реалности" президентът визира пълното признаване на окупираните територии като руски и ангажимент на Украйна да запази "неутрален" статус в международен план - бел. ред.). Относно ситуацията на "линията на съприкосновение" Путин каза, че там инициативата "е напълно предадена" на руските сили (инициативата е на страната на Русия, но с изключение на няколко села край Авдеевка, руснаците не могат да обосноват пилеенето на огромно количество човешки ресурс и военно оборудване, което в дългосрочен план отслабва руската армия - бел. ред.). 

Относно украинските атаки, Путин заяви, че основната им цел е ако не да нарушат президентските избори в Русия, то най-малкото някак си да възпрепятстват нормалния процес на волеизявлението на гражданите (Украйна няма намерение да атакува избирателни секции на Русия, същевременно заплахата от руска масирана бомбардировка пречи на провеждането на украинските избори за президент - бел. ред.).

В интервю за руската агенция "РИА" и за руската телевизия "Россия - 1", президентът каза също, че ако САЩ извършат ядрен опит, то Русия може да направи същото (САЩ не възнамеряват да извършват ядрени опити, защото за разлика от Русия Вашингтон не се нуждае от заплахи за употреба на стратегическо оръжие, за да постига военните си цели - бел. ред.).

Той допълва, че Русия е готова  - от военно-технологична гледна точка - за ядрена война, но засега никой не бърза за това (това е най-променливата позиция в руската външна политика - Москва ту се представя като беззащитна жертва на западната експанзия на НАТО, ту заплашва, че е готова на момента да използва ядрено оръжие и да унищожи противниците си - бел. ред.).

(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическа сдържаност", каза Путин.

"Затова не мисля, че тук нещата са се втурнали към (ядрена конфронтация), но ние сме готови за това", допълни той.

Путин отново подчерта, че използването на ядрени оръжия е заложено в ядрената доктрина на Кремъл - политиката, определяща обстоятелствата, при които Русия може да използва своите оръжия.

"Оръжията съществуват, за да ги използваме", каза Путин. "Ние имаме наши собствени принципи", допълни той.

В интервюто Путин заяви, че Русия не се меси в никакви избори и ще работи с който и да бъде избран за президент на САЩ (Русия се меси във всичките президентски избори в Америка поне от 2016 г. насам, както и в изборите на десетки други държави по света - бел.ред. ).

"Ние не се месим в по никакъв начин в никакви избори. И както съм заявявал многократно, ние ще работим с всеки лидер, на когото американският народ, американският гласоподавател се довери", каза Путин.

Пред двете медии Путин заяви, че Русия ще разположи военни на границата с Финландия, след като тя влезе в НАТО. Той определи присъединяването на Финландия и на Швеция към алианса като "безсмислена стъпка" и добави, че Русия ще разположи системи за унищожение и военнослужещи на границата с Финландия. "Ние нямахме военни там, но сега ще имаме. Там нямаше системи за унищожение, но сега те ще появят", каза Путин.

В интервюто руският президент заяви и, че Северна Корея не е искала ядрена помощ от Русия и припомни, че тя си има свой собствен ядрен чадър. "Те не са поискали нищо от нас", заяви Путин по адрес на севернокорейците.

Президентът на Русия каза също така, че не планира промени в правителството, защото то работи добре.