Стеф Къри - звездата на баскетболния отбор "Голдън Стейт Уориърс", обяви, че не изключва възможността да се кандидатира за президент на САЩ. 35-годишният четирикратен шампион на Националната баскетболна асоциация (НБА) разкри в интервю за "Си Би Ес Морнингс", че разглежда много опции, но че със сигурност не възнамерява да се включва в надпреварата за Белия дом на следващите избори - през 2028 г.

Интервюиращата Джерика Дънкан бе шокирана от отговора на баскетболиста и повторно го попита дали наистина разглежда като вариант кандидатирането за президент. 

"Може би", отвърна великият пойнт гард. "Искам да използвам всяка част от влиянието си за добро".

Той предположи, че политиката въобще е "средство за създаване на смислена промяна".

В интервюто Къри представи втората си детска книга "I Am Extraordinary" ("Аз съм невероятен"), която по думите му цели да помогне на децата да открият вътрешна увереност. Пойнт гардът е сред най-популярните лица в НБА и заема важна роля в еволюцията на спорта в посока стрелбата от тройка - Къри е смятан от мнозина за най-великия по този показател в историята на играта. 

Темата за президенството бе повдигната на фона на по-широката ангажираност на баскетболиста с политическите събития в САЩ през последните години. Къри е член на борда на инициативата на бившата първа дама Мишел Обама "Когато всички гласуваме", която е надпартийна и насърчава регистрацията на избиратели за участие на избори.

В статия от октомври 2022 г. за списание "Ролинг стоун" Къри предупреди, че американците трябва да приемат потенциалния втори президентски мандат на бившия президент Тръмп като сериозна "заплаха".

"По-голямата част от неговата реторика – преди да бъде президент, през последните му четири години и дори сега, ако се опита да се кандидатира отново – има тон на разделяне, който няма място в нашата страна", каза той в интервю преди Тръмп да обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. 

След спечелването на втората си шампионска титла в НБА, докато Тръмп беше държавен глава (2017 г.), Къри оповести, че не иска неговият отбор да направи традиционното посещение в Белия дом на победителите. Републиканецът не му остана длъжен и написа в Twitter, че поканата е "оттеглена".