Певецът и актьор Лени Кравиц получи звезда на холивудската Алея на славата, съобщи сайтът на сп. "Пийпъл".

Звездата на Кравиц е 2774-ата на прочутата алея в Холивуд и му е присъдена в категорията за звукозапис. На церемонията по откриването ѝ присъстваха дъщеря му Зоуи Кравиц и актьорът и носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън. 

"Вървях по тези улици, защото действието и хъсът, които ми липсваха в Ню Йорк, бяха точно тук, в Холивуд", каза Кравиц пред събралото се за церемонията множество.

"Като тийнейджър прекарвах много време, разхождайки се нагоре-надолу по булевард "Холивуд", виждайки имената на всички мои идоли."

Кравиц има заслуга за преосмислянето на рокендрола през 90-те години на миналия век и след това. Той е носител на четири награди "Грами" и е получил общо девет номинации, припомня БТА.

"Никога не съм мечтал да имам звезда. Мечтаех обаче да правя музиката, която искам, да правя нещо свое. Да видя името си Лени Кравиц трайно гравирано на същата улица, по която съм се разхождал, е сюрреалистично, неописуемо чувство", добави той.

Носителят на "Оскар" Дензъл Уошингтън каза, че познава 59-годишния Кравиц от 30 години.

"Бог го е благословил с невероятен талант, но още повече с невероятно сърце", каза Уошингтън. "Ние сме братя. Обичам Лени Кравиц. Обичам Лени Кравиц така, както не съм обичал никой друг брат в живота си", допълни актьорът.

Кравиц е роден на 26 май 1964 г. в Ню Йорк. Когато е на 10 години се мести със семейството си в Южна Калифорния. Следвайки музикалните си стремежи, Лени пее в Хора на калифорнийските момчета.

През 1989 г. Кравиц издава дебютния си албум "Let Love Rule". Той е сертифициран като златен, след като от него са продадени над 500 000 копия.

Кравиц е и сред номинираните за 2024 г. за въвеждане в Залата на славата на рокендрола.

Дванадесетият студиен албум на Лени Кравиц, озаглавен "Blue Electric Light", ще бъде издаден на 24 май. Той е първият му след "Raise Vibration", който се появи на музикалния пазар през 2018 г.

През юни 2024 г. в Хамбург, Германия, ще  започне концертно му турне в 13 държави в Европа.

Актьорските изяви на Лени Кравиц включват роли във филми от поредицата "Игрите на глада", "Прешъс", "Иконом на седем президента" и други.