„От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа.“

С това се похвали премиерът в оставка Николай Денков преди началото на днешното пленарно заседание.

Той обясни, че това се предприемало, тъй като сърдечно-съдовите заболявания били основна причина за високата смъртност в страната.

"600 хил. души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си", добави Денков. 

Премиерът в оставка продължи с хвалбите заради новоприетата мярка.

"За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят." 

По думите му миналата година правителството е обещало да промени тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си. 

„Тази промяна ще има и социален ефект. За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена и здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременно и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания“, коментира още Денков. 

В реда на мерките, които някои анализатори определят като популистки, той посочи и премахването на студентските такси, които правителството в оставка предстои да гласува днес и срещу която имаше множество реакции от ръководствата на редица университети, както и от Съвета на ректорите.  

„От нея ще се възползват 127 хил. студенти и докторанти. Мярката е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни, училищното образование в държавните и общински училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от 1 до 12 клас ще са безплатни (тук лидерката на БСП Корнелия Нинова би скочила възмутена, че се крадат предложенията на соцпартията-бел. ред.)", продължи още Денков да изброява.

Всички тези мерки, които се отчитат като големи успехи, обаче не са насочени към минимална промяна на модела и реформиране на двете системи, които са особено проблемни - здравеопазване и образование, и които задават характера на нация, която е в демографска криза (меко казано), намаляващо население, болно, първенец в света по предотвратима смъртност (а примерите са всекидневни дори само тези, които стигат до новините), висока смъртност, с лоши и влошаващи се образователни резултати. Мерките, които правителството предприема, е да се наливат едни пари - повече или по-малко в тези системи без яснота защо това се прави. Същевременно клиничните пътеки, свързани със сърдечно-съдови заболявания, са едни от най-добре, даже свръхфинансирани, което често води и до злоупотреби с извършването или отчитането на манипулации и процедури, които са ненужни или не се извършват на пациентите, с цел източване на НЗОК. Въпреки тази добра финансираност не се постига промяна в картината на сърдечно-съдовите показатели на населението. Което вероятно се дължи на фактори като липса на профилактика, спорт и движение, лошо хранене, злоупотреба с алкохол и пушене и т. н., неравномерно географско разпределение на здравните услуги - качествената помощ с модерна апаратура и компетентен медицински персонал е концентрирана в три-четири български градове, намаляващият брой на личните лекари и какво ли още не. Същевременно области като педиатричната и психиатричната помощ остават недофинасирани и неглижирани като задават рамка за задълбочаващи се бъдещи проблеми.