Путин пристига днес в Унгария формално за подписването на договор за доставка на газ, но истинската причина е, че руският президент иска да покаже, че Будапеща е съюзникът на Москва в ЕС, коментира "Евронюз". Освен това кремълският лидер желае да демонстрира, че не е изолиран от света, както и надеждата си, че чрез Унгария може да всее разкол в Европейския съюз, пише медията.

Снощи по улиците на Будапеща излязоха над 10 000 души, протестиращи срещу визитата на Путин. За днес властите са взели драконовски мерки да държат недоволните далеч от погледа на госта.

"За Путин е най-важно да отправи послание, че за дружбата с Русия се заплаща", коментира анализаторът Петер Креко пред "Евронюз".

Само преди две седмици спешно в Будапеща пристигна канцлерката Ангела Меркел. Целта й бе да предотврати по-нататъшно сближаване на премиера Орбан с руския вожд. Дали тя е успяла дори и малко да повлияе на унгарския министър-председател е трудно да се каже. Той още миналата година обяви, че гледа на Изток. Като под Изток разбира главно Русия. Но добавя и Китай и Турция. Хвалбите му за управлението на тези страни стряскат демократично настроените унгарци, както и дипломатите в Брюксел.

Все пак макар и с половин уста Орбан заявява, че остава верен на членството на Унгария в ЕС и НАТО.