Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС би взела 26,4% от подадените гласове, "Продължаваме промяната-Демократична България" - 19,6 на сто, "Възраждане"- 14,8%, ДПС - 14,7%, БСП - 10,6 на сто, "Има такъв народ" - 5,1%. Или конфигурацията ще е същата като тази в момента - шест формации в парламента, като Движението и партията на Костадин Костадинов спорят за трета сила.

Останалите гласове щяха да се разпределят между различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българската национална телевизия.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2 на сто недоверие.

Процентите до сто са за сметка на онези, които не могат да формиран отговор.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

"По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки", посочват анализаторите.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9 на сто.  

Изследването е проведено за БНТ между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.