Патриарх Неофит беше погребан в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Той бе положен до гроба на екзарх Йосиф. Tраурен камбанен звън и пасхално слово огласиха центъра на София.

Тленните останки на Неофит бяха пренесени със съпровождано от гвардейци литийното шествие, започнало от катедралата "Св. Александър Невски". Ковчегът бе превозен с лафет от гаубица, използван и при погребението на цар Борис III. Оркестър изпълни траурен марш.

Архиерейска заупокойна света литургия и опело бяха отслужени в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Литургията бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх. Опелото бе в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква (БПЦ) - Българска патриаршия (БП).

Ще помним и носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние - смирение и чистота, милосърдие и човеколюбие, безкористна любов, търпение и мъдрост, каза в края на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и призова да пазим неговото богато духовно наследство. 

В катедралата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на съдебната власт, конституционният съдия Янаки Стоилов, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г)., Симеон Сакскобургготски, представители на институции и на вероизповеданията у нас, на чужди мисии в България, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх.

Много от тях се присъединиха към хиляди хора за литийното шествие.

Сред присъстващите бяха и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Както и посланиците на Русия и на Украйна у нас - Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук.

След края на опелото започна траурно литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което преминава по бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и завършва пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.

Във вчерашния ден с отслужването на трисагий, заупокойна молитва, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна поклонението пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което продължи през целия ден и до късно вечерта.

Всички православни християни вчера можеха да се поклонят и да се простят с упокоилия се предстоятел на родната ни Православна църква. В патриаршеската катедрала свещеници от Софийската епархия през целия ден четоха светото Евангелие, а вярващи се редяха в храма и извън него, за да се поклонят пред Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

В края на заупокойната молитва, в петък, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза: "Бог да прости! Бог да упокои в селенията на праведните Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С изпълнени със скръб сърца, молим Всеподателя Бога да го приеме в Своите обятия заради неговото служение на Бога и на Светата църква в най-високата степен - патриаршеското служение".

Митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), свещенослужители и миряни на 14 март се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма "Св. Марина", в двора на Софийската митрополия.

Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност. 

Печалната мъка споделяме всички православни, каза Вселенският патриарх Вартоломей

Печалната мъка от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит споделяме всички православни и нашата Света Велика Христова църква в Константинопол, нашата и ваша обща духовна майка и хранителка. Това каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, след като отслужи опелото на патриарх Неофит.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит имаше 28 години архиерейско служение и 11 години патриаршеско, той почина, като благославяше България и се причисли към блажено починалите свои предшественици. По човешки е време на траур, на църковен и национален траур, добави в словото си Вселенският патриарх Вартоломей.

Той припомни, че е дошъл сега в София отново, както и през ноември 2012 г., когато беше погребан с благословение блаженият патриарх Максим, за да скърби заедно с българския народ.

Изпращаме човек Божий - патриарх Неофит, който с постоянство посвети целия си живот на победителя на смъртта, на нашия Господ Иисус Христос и на служение на неговата църква. Погребваме един епископ на любовта, наследник на апостолите, свидетел и проповедник на Възкресението, както самите апостоли, каза Вселенският патриарх Вартолой.

Той добави, че познава патриарх Неофит от много години и оценява неговата скромност, кротост и деликатност, благородството и благостта на характера, и на личността му, верността му към светата православна вяра, любовта му към църквата и почитта му към всичко свещено и свято. Знаехме за любовта на патриарх Неофит към родната българска земя, за благоговението му към майката църква в Констатинопол и той се радваше на голяма любов от нас, заяви Вселенският патриарх.

Той припомни, че патриарх Неофит беше първият декан на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" след неговото възстановяване.