Свободата е право на всеки, в Русия нямат такова право, заявиха от гражданското сдружение "Ние идваме", които организираха демонстрация пред руското посолството в София, където руски граждани гласуват за президент на Русия.

От сдружението разположиха маса с две урни за гласуване - за руския опозиционер Алексей Навални и за президента на Русия Владимир Путин. Гражданите могат да "гласуват символично" за един от двамата. Недалеч руски граждани се редят на опашка пред посолството, за да упражнят правото си на глас за президент на Русия, съобщава БТА. 

В района има засилено полицейско присъствие. 

"Нашата акция е свързана с възможността да мога да гласувам свободно, защото свободата е право на всеки, а очевидно в Русия нямат такова право", заяви пред журналисти Николай Хаджигенов от сдружението. Ние държим на свободата като човешка ценност и това е свързано и с темата за войната и мира, добави той. 

"Вариантите за избор в Русия са няколко – за Путин, за Путин и пак за Путин", коментира Хаджигенов. "Донякъде, както и при нас – гласуваш за демократичните промени и получаваш Бойко и Делян отново", отбеляза той.

Арман Бабикян от гражданското сдружение каза пред медиите, че ЕС  няма да признае изборите в Русия. Според него е изненадваща любезността на българските власти, които охраняват свободното право на вот на руските граждани, но то може да бъде свободно само тук при нас, когато имат избор между Навални и този, който тероризира и убива руските и украинските граждани.

Руското влияние у нас е факт, поколения българи са жертва на руската пропаганда от Османкото владичество до ден днешен, заяви Бабикян. Той добави, че това влияние е силно финансирано от Русия и  "поразява мозъците на българите". Органите, които трябва да се борят с руската пропаганда у нас, са част от нея, каза Бабикян и поясни, че според него става въпрос за  държавни учреждения като ДАНС и МВР. Евроатлантиците в България са тези, които помогнаха на Путин да започне тази война, осъществяваха неговите енергийни проекти, реализираха неговата политика в България, изтъкна Бабикян. 

Събитието започна в 11:30 пред сградата на посолството.

В 17 часа започна още един протест - организиран от Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна“ заедно с Гражданско движение „БОЕЦ“ и Образователен център "Украински Вулик". Той се проведе под надслов "Украйна: Изборите под дулата на оръжия са незаконни".