Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску извика в неделя сутрин посланика на Руската федерация в Букурещ Валери Кузмин във връзка с поредица скорошни изявления на руската страна, става ясно от прессъобщение на ведомството, изпратено и до редакцията на БТА. 

“По време на срещата на руския дипомат е било предадено дълбокото недоволство на румънската страна по отношение на изкривения, непълен и неподобаващ начин, по който се разглеждат, включително в публично съобщение на посолството на Руската федерация, важни теми от двустранно значение, които имат своя произход от историческото минало”, се посочва в разпространената до медиите информация. 

В петък руското посолство в Букурещ публикува на официалната си страница във фейсбук данни, предоставени от Руското министерство на отбраната, според които "784 румънски наемници са се сражавали в Украйна, от които 349 са били убити от руската армия". Твърденията на посолството предизвикаха реакция от румънското МВнР, което уточни, че подобна информация "е част от арсенала на хибридната война и дезинформационната кампания, насочена срещу страните членки на ЕС и НАТО, включително срещу Румъния". 

Друга тема, която интензивно се коментира от руски официални лица, е румънското съкровище в Москва, след като Европейският парламент гласува резолюция за връщането му в Румъния. Москва предаде, чрез говорителката на външното министерство Мария Захарова, че всички дългове на Румъния към Руската федерация и СССР, според редица експерти, възлизат на около "1365-1665 тона злато, което е 20-25 пъти повече от стойността на целия румънски златен резерв, изпратен в Русия през 1916-1917 г.". Дмитрий Медведев, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бе още по-краен и написа в руската социална мрежа "ВКонтакте", че румънците не са нация и Румъния няма да получи нищо от Русия.

“Това е най-лошото изказване на Медведев. Това вече е атака срещу нашата национална идентичност“, коментира в интервю за Диджи24 Юлиан Фота, бивш съветник на президента.

По думите му казаното и написаното от Москва ще има големи последици във вътрешната политика на Румъния.

“Причината е, че имаме екстремистки формации, които (...), атакувайки Запада, твърдят, че това ще е добре за Румъния. Тези хора сега имат проблем у дома, защото, атакувайки Запада, ни изпращат в обятията на някои, които ни отричат като народ. Е, къде ти е патриотизмът, когато пледираш в полза на някои, които ни унищожават като народ?", коментира Фота.