Отиваме на поредни предсрочни парламентарни избори.

Това обявиха от преговорния екип на ГЕРБ тази вечер на извънреден брифинг. Говори кандидатката за премиер Мария Габриел.

След поредица от преговори ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" не са се разбрали за продължаване на кабинета "Денков-Габриел", който бе съставен след вота на 2 април 2023 г. и конституиран на 6 юни. По думите на Габриел още след първия кръг преговори станало ясно, че имат и допирни точки, и различия.

Спорни моменти бяха - дали да се подпише "коалиционно споразумение" за цял мандат, или документът да се кръсти по друг начин и да е с по-кратък хоризонт, както и дали ГЕРБ да получи 50 на сто от министерските постове, но най-вече - каква ще е ролята на ДПС при избора на регулаторни и контролни органи и органите в съдебната власт и антикорупционната комисия, като за последните две се изисква мнозинство от 160 депутатски гласа.

Първата промяна дойде с промяна в исканията за ротацията - Николай Денков да стане министър на външните работи, заяви Габриел. После, докато пътувала, ѝ бил изпратен меморандумът на ПП-ДБ. След това дошла и оставката на Денков (тоест - на кабинета), без това да се налага да се случи на 6 март, според нея.

"Спорове за регулаторите ние нямаме" - заяви Габриел. - "За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлението" - изтъкна.

Дори днес от ГЕРБ предложили да се гласува съставът на сегашното правителство само с ротацията на премиерите, но с възможност за последваща промяна на министерските постове, но и това било отхвърлено, посочи още.

"Мисля, че имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли" - отвърна тя на въпроса дали още утре ще върне неизпълнен мандат на президента Румен Радев - тоест, още при връчването му. - "Няма вариант, в който още седем дни изчакваме, за да преговаряме. Няма никакъв вариант аз да участвам в преговори с втория мандат. Ако е искрено това, което е говорено, не мисля, че имаме нужда от още дни."

С други думи - даде заявка, че ще върне празна папка, въпреки че по Конституция има седемдневен срок да стори това, и съответно отиваме на избори.

Намеси се и Деница Сачева.

"Колегите от ПП-ДБ искат да притежават цялата власт, на всяка цена и да не я споделят", заяви тя.

Отхвърляли се всякакви имена като предложения (като даде пример с Деница Николова, която бе герой на предизборен клип на ПП с обвинения в злоупотреби, за които тя си потърси правата в съда и спечели).

"Дайте да се разберем сега - Асен Василев ярко политическо лице ли е, или не е?!" - попита риторично Сачева, коментирайки искането на ПП-ДБ да няма ярки политически фигури в кабинета, докато той е съпредседател на ПП.

"Ако до 12 ч. (утре) ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и за своите политически функционери, тогава връщаме мандата" - заяви категорично Сачева.

"Да, отиваме по-скоро на нови избори" - допълни.