"Вкъщи не може да се различи млечният продукт от имитиращия."

Това обяви днес по БНТ доц. д-р Кремена Стоева, главен експерт "Контрол на храните" в БАБХ

"Храните, които са на пазара, категорично са безопасни. И би трябвало да са качествени", успокоява експертката.

Но на настоятелните въпроси на водещите - "дали с боцкане или на вкус", бе категорична, че няма как да разберат дали едно сирене е 100% истинско.

Тя каза, че се провеждат лабораторни анализи, а БАБХ всяка година има програма с определен брой проби. Които се взимат от пазара на случаен принцип, а не от предпирятията.

Гледа се "неправомерното влагане не немлечни мазнини" в хранителните продукти. Иначе се взимат меки срещу производителя на сиренето - той да бъде наказан и да се спре лошата практика.

Пазарът се дисциплинира, тъй като агенцията провежда този мониторинг вече от 2016 г. каза Стоева.- Тогава са били взети близо 700 проби от пазара и е имало "бум на неспазване на загоконодателството". С течение на времето смята, че производителите са се дисциплинирани.

Тя напомни, че немлечните мазнини не са опасни за здравето - няма да предизвикат бързо заболяване, но с течение на времето идват проблеми с натрупването им в организма.

Според наредба имитиращите продукти трябва да са в отделна секция в магазина и да се предлагат само опаковани. Думата "млечен" не трябва да фигурира.

Експертката каза, че всеки може да подава продукти в БАБХ, те откликват на всички, а изследването отнема 3-4- дни.

А на въпрос - "ще ни струва ли нещо", каза:

"Разбира се, че ще ви струва!"

И призова гражданите все пак да обявяват по-конкретно какво искат да бъдат изследвано. Ако заявката ви е "дали става за консумация" - най-често това е много общо.

Иначе се плащало "по ценоразписа на лабораторията", която ще се ползва.

По отношение на т. нар. фермрески пазари, Стоева напомни, че често там излизат търговци, които дори нямат собствена ферма. А трябва да имат такава, и то регистрирана.

"Практиката ни показва, че на фермерските пазари не всичко е толкова регламентирано", каза тя.

"Това не препоръчвам да го купите" - отговори тя на конкретен въпрос че на Женския пазар има например прясно козе мляко в ПВЦ бутилки.

Даде пример и че се "опитват да се борят" с това, което се продава край пътищата в нарушение на всякакви хигиенни норми.