Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев и не го върна.

Габриел бе придружена в президентството от представители на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Опасения, че мандатът може да бъде върнат веднага и да се върви към предсрочни избори се появиха снощи, когато от ГЕРБ дадоха подобни заявки.

Габриел поиска от президента разговор, относно бъдещите й намерения, след което срещата бе закрита за медиите.

"Поемам този мандат с чувство за отговорност. България има нужда от стабилност, но въз основа на ясни принципи. Бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още малко време. Надявам се да финализираме преговорите до 24 часа",  каза още Габриел пред медиите след разговора с Радев.

Тя заяви, че различия по отношение на приоритетите за страната няма. Специално заяви, че за нея 7 дни, колкото е срокът по Конституция за връщане на мандата, е твърде много.

"В пакет трябва да вървят споразумението и съставът на правителството. Вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано споразумението, сега вече имаме съгласие, че ще бъде подписано. Можем да погледнем и състава на правителството. Това, което беше представено като проектосъстав го виждаме за пръв път и е неприемливо за нас", каза и премиерът в оставка Николай Денков, визирайки "изтеклия" към "24 часа" министерски списък.

На практика няма още финален списък. Но пък веднага след срещата при Радев от ГЕРБ обявиха официално новия си ултиматум:

"Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър – председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение."