Сенатът трябва бързо да придвижи законопроекта, който ще принуди китайската технологична компания ByteDance или да остане без американския пазар, или да продаде TikTok на местна фирма. Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби снощи.

Законопроектът, който се отнася към всички приложения, контролирани от "чужди опоненти", мина в Камарата на представителите с голямо двупартийно мнозинство.

"Радваме се, че Камарата го прие. И ние призоваваме Сената да действа бързо по този въпрос", каза Кирби в предаването на ABC "Тази седмица". "Искаме ByteDance да се откаже от тази китайска компания, защото сме загрижени, както всеки американец трябва да бъде, за сигурността на данните и какво може да направи ByteDance и Китайската комунистическа партия с информацията, която получават от използването на приложението от американците."

Това е основният мотив зад законопроекта - че популярната видеоплатформа събира не само лични данни, но и поведенчески такива и тази информация е достъпна за китайското правителство. 352-ма подкрепиха в долната камара новия закон, срещу 65 против. И Байдън обеща да го подпише без бавене, ако мине през Конгреса.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обаче не бърза с приемането му - в горната камара имали шест законопроекта за бюджетни разходи, които трябва да се приемат до петък, или ще доведат до частично спиране на американското правителство. Шумър все пак е изразил подкрепа за проекта.

Някои републиканци и демократи в Сената обаче имат колебания. 

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп "обърна палачинката" - макар той да бе сред първите, които зоваха за същите мерки срещу TikTok, сега обяви, че подобен ход ще даде пазара на Facebook. А Марк Зукърбърг и неговата компания били "враг на народа".

Изненадващо, това доведе до загуба на подкрепа от бившето му вице Майк Пенс - според него Тръмп е обърнал гръб на консенсуса, около който се е обединила цялата администрация.