ЕС няма да поздравява Владимир Путин с преизбирането му за президент на Русия.

Не и според руската мисия в Съюза. Тя показа нагледно как една ирония може да бъде превърната в държавнически поздрав. Това става много лесно. Стига само да отрежещ част от текста.

Дипломатическото представителство на Москва в в ЕС обяви, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поздравил Путин.

Само че става дума за ироничен коментар. Мисията публикува само първата му част. И така то звучи като поздравление.

Манипулацията бе огласена в „Екс“ от Екатерина Касиндже – говорителката на Шарл Мишел.

"Руската пропагандна машина няма почивен ден", пише тя.

И прилага двата текста, също публикувани в „Екс“.

"Да припомним, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел стана първият западен лидер, поздравил Путин с убедителната победа в руските президентски избори", се казва в съобщение на руската мисия в 9 часа сутринта на 18 март.

По-долу е приложен поздравът, но само първата му част.

Всъщност става дума за иронично и подигравателно обръщение, насочено срещу начина на провеждането на изборите. То е отправено още на 15 март – в първия от общо трите дни, в които се състоя вотът в Русия.

"Бих искал да поздравя Владимир Путин с разгромяващата му победа на изборите, започващи днес. Без опозиция. Без свобода. Без избор", гласи пълният текст на оригинала.

Последните три изречения обаче, кой знае защо, липсват в приложеното от руската мисия в ЕС поздравление на Мишел.

Очевидно това е някакъв висш пилотаж, известен само на руското външно министерство и на несменяемия му вече от 20 години шеф Сергей Лавров. Той заема този пост от 9 март 2004 г.