Крадци са разбили витрината на магазин и отмъкнали бюст на Христо Ботев. За абсурдния случай разказа Нова тв, като собственикът на магазина казва, че от 5 г. поетът-революционер "посрещал гостите" в магазина му. Иначе е негово притежание от 20 г.

По информация на очевидци извършителите били дегизирани със скиорски маски и пристигнали с такси. За секунди проникнали в търговското помещение и напъхали скулптурата в чувал. Единия метнал великия поет на рамо, докато колегата му го придържал отзад и изчезнали в близка пресечка.

От репортажа се вижда, че витрината буквално е направена на сол, нищо друго от магазина не е пипнато.

Пострадалият обяви само, че скулптурата е на известен български автор.

Собственикът на открадната творба каза пред медията, че през годините му е намеквано много настоятелно да се разделя с бюста или да го дарява. Затова предполага, че поръчител на кражбата е друг колекционер.

Потърпевшият иска да направи и специално обръщение към този, който се е сдобил с гипсовия бюст на революционера:

"Дълги години съм го съхранявал - така и той да се грижи, както аз! И да разказва на своите деца или приятели, или любовници... де да знам. Че е обичал Ботев и е поръчал да го откраднат."

За майсторството на крадците говори и това, че охранителите от СОД дошли за две минути, но вече нямало и следа от извършителите.

Обраният Станислав Найденов безрадостно отбеляза, че се надява Ботев да оцелее трети път - досега вече е имало два: веднъж, когато го е намерил захвърлен и веднъж, когато са го реставрирали с приятели.