На среща в американската военна база "Рамщайн" в Германия 50 военни министри, сред които министрите на Германия Борис Писториус и Лойд Остин, се разбраха за нови доставки на боеприпаси и превозни средства за Украйна.

Писториус обяви допълнителен пакет от помощи от Германия в размер на 500 млн. евро. Той включва 10 000 боеприпаса от запасите на Бундесвера, заяви Писториус на срещата на групата в Рамщайн, като добави, че доставките ще започнат незабавно. Германия ще покрие и разходите за 180 000 боеприпаса от текущата чешка инициатива. Доставките ще се осъществяват на етапи и ще започнат през лятото. Освен това в рамките на нов пакет от помощи ще бъдат доставени 100 бронирани машини за пехотата и 100 транспортни машини.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин също увери Украйна в по-нататъшната си подкрепа - въпреки блокадите в Конгреса на САЩ. В продължение на месеци Конгресът не успява да одобри законопроект, който би осигурил около 60 млрд. долара помощ за Украйна. Няколко американски републиканци са против него, но Остин заяви на срещата:

"Съединените щати няма да позволят Украйна да се провали. Тази коалиция няма да позволи на Украйна да се провали. И свободният свят няма да позволи на Украйна да се провали".

Става въпрос за съвместен ангажимент за дългосрочното бъдеще на Украйна.

"Инвестиция в общата сигурност"

Остин заяви още, че разходите за отбрана на Украйна са "инвестиция в нашата обща сигурност". Той добави:

"Нека не се лъжем. Путин няма да се задоволи с Украйна." Въпреки това Украйна може да "спре Путин", както заяви президентът на САЩ Джо Байдън, ако "застанем на страната на Украйна и ѝ предоставим оръжията, от които се нуждае за своята отбрана". Той добави: "Оцеляването на Украйна е изложено на риск. И сигурността на всички нас е изложена на риск."

Ще помогнем на Украйна и за изграждането на бъдеща армия, каза Остин. Това ще гарантира сигурността в дългосрочен план. Той говори за т.нар. коалиции на способностите, в които няколко държави работят заедно например по безпилотни летателни апарати. "Няма да се откажем", подчерта Остин.

"Ужасяваща цена за имперските мечти на Путин "

Остин се позова на загубите, които руската армия е понесла от началото на агресивната война срещу Украйна през февруари 2022 г.

"Русия плати ужасяваща цена за имперските мечти на Путин", заяви американският министър на отбраната.

Най-малко 315 000 руски войници са били убити или ранени от началото на войната. Повече от 50 западни държави членуват във формата "Рамщайн", който официално обедини усилията си като Контактна група за отбрана на Украйна. Групата се срещна за първи път на 26 април 2022 г. в американската база в Рамщайн.