Ще има сухопътна инвазия на Рафах. Няма друг начин да победим.

Това обяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, въпреки опасенията за 1,5 милионното население на града (мнозинството от жителите му са бежанци от други части на Газа), изразени от президента на САЩ Джо Байдън.

Нетаняху сподели пред законодателите в Израел, че е заявил "пределно ясно" на американския държавен глава, че са решени да завършат елиминирането на последните батальони на "Хамас", които са се барикадирали в Рафах, и няма друг начин да направят това, освен чрез сухопътна операция.

След разговора на двамата лидери в понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат, че щурмуването на Рафах би било "грешка" и че Израел може да постигне военните си цели с други средства.

В коментарите си Нетаняху заяви, че ще изчака да чуе предложения от САЩ "от уважение към президента Байдън" за начините за защита на цивилното население в Рафах, преди да нареди операцията. Въпреки това не вижда алтернатива на сухопътната офанзива, ако Израел иска да изпълни целта си да унищожи "Хамас".

"Водим дебат с американците за необходимостта да влезем в Рафах, а не за необходимостта да ликвидираме "Хамас", уточни Нетаняху.