Белгийското председателство на ЕС и преговарящите от Европейския парламент постигнаха временно споразумение да бъде продължена отмяната на митата и квотите върху вноса на Украйна до 5 юни 2025 г.

Мерките са част от политическата и икономическата подкрепа за Украйна по време на войната, предизвикана от руската агресия.

Същевременно обаче ще бъде въведена засилена защита на чувствителни селскостопански продукти. Целта е да се избегне отрицателен ефект върху пазара на една или повече страни членки, а не само в случай, когато това засяга целия Европейски съюз, както е сега. Добавени са автоматични предпаззни клаузи върху вноса на продукти пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, булгур и мед.

Новият регламент ще действа от 6 юни т.г. до 5 юни 2025 г. Той ще включва два предпазни механизма за защита на европейския пазар:

• 1. Засилена версия на съществуващия сега механизъм, която ще се прилага въз основа на редовно наблюдение. Така Европейската комисия ще може да налага при определени условия предпазни мерки;

• 2. Нов автоматичен предпазен механизъм, който да позволи на ЕК да върне митническите квоти, ако вносът на пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, булгур и мед надвиши количествата от 2022 и 2023 г. Последните 4 продукта са добавени сега.

Времето за задействане на предпазния механизъм се намалява от 21 на 14 дни.

Предстои Европейският парламент и страните членки (Съветът) на ЕС да одобрят споразумението.