Докато работна група в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разглежда спорния договор с "Юлен" АД за концесията на ски зоната в Банско, което пък се случва на фона на исканията за изграждане на втори лифт в курорта, Окръжната прокуратура в Благоевград констатира редица нарушения за незаконно изграждане и експлоатиране на съоръжения. Държавното обвинение констатира и извършени длъжностни престъпления, но... постановява отказ да образува наказателно производство. Мотивът: изтекла давност.

За постановлението на прокуратурата в Благоевград съобщи коалиция "За да остане природа", която е подала сигнала за експлоатиране на множество съоръжения, без за тях да има издадени съответните разрешителни. 

Сред най-фрапиращите случаи са изграждането без разрешение от екоминистерството на ски лифта от "Железен мост" до "Платото", ски влека в местността "Чалин валог", огромно разширяване извън разрешеното на резервоара за водоснабдяване на съоръженията за изкуствен сняг в "Бъндеришка поляна" и други.

От прокурорското постановление стават ясни няколко неща: нарушения от страна на концесионера са констатирани, концесионерът дава своето обяснение за всичко, а за издаваните в последствие разрешителни от длъжностни лица в общината би могло да се търси наказателна отговорност. Ето и част от изброените нарушения, които четем в постановлението:

Една грешка за три нули

Има изграден резервоар с обем от 15 000 куб. м в "Бъндеришка поляна", за който МОСВ посочва, че не е бил предвиден и включен в концесионния договор. В консеционния договор (който е от 2001 г.) е предвидено само изграждането на водоем с обем 104 куб. м. 

В последствие "Юлен" е внесла искане за изравнителен басейн от 15 000 кубика, но отговор от МОСВ така и не е наличен.

"Няма налични документи за съгласуване по околнта среда", се посочва още в постановлението на обвинението в Благоевград.

Според дружеството обаче предвиденият резервоар по ТУП (териториалноустройствен план) е бил от 104 000 куб. м, а не от 104.

Т.е. била е допусната грешка - липсвали три нули отзад. 

Колко е голям този водоем?

От проврката става ясно още, че за обекта е било издадено разрешение за строеж от главен архитект В. Сандева. Във въпросното разрешение е било посочено, че е имало представен комплексен доклад за оценка, изготвен от "Комплект консулт ООД".

"Такъв доклад не е намерен в архива на община Банско", посочват от прокуратурата. 

През 2004 г. за обекта е дадено разрешение за ползване. От РИОСВ са дали становище, че строежът е изграден, съобразно нормативните изисквания, свързани с опазването на околната среда. Такова е и становището на ДНП "Пирин".

На по чай

Според концесионния договор е предвидено изграждането на една чайна в местността "Платото" и тя е съгласувана с МОСВ. Но се появили две.

"За друга чайна няма наличен документ за съгласуване и няма друга информация кога е изградена", е установила проверката.

Втората чайна обаче е изгоряла през 2010 г. От "Юлен" са внесли проект за възстановяването й, но МОСВ е прекратил през 2011 г. процедурата поради "недопустимост на обекта". Според дружеството обаче чайната я има в ТУП от 2003 г. Разрешителното през 2003 г., както и удостоверение за въвеждане в експлоатация е било получено тогава отново от арх. Сандова.

За лифта "Железен мост - Платото" в прокурорското постановление се казва: "от предоставената информация от МОСВ е видно, че въжената линия не е предвидена" в плана за 2001 г. на ски зоната в Банско и "не е включена в концесионния договор".

Пита се: иска ли някой и кой още един лифт в Банско

През 2004 г., "Юлен" е внесла съгласуване на проект "Четириседалкова въжена линия "Моста-Платото", но в екоминистерството няма наличен отговор и на това писмо. Иначе въжената линия засяга територии, за които са одобрявани през 2002, 2003 и 2004 г. планове за сеч. А в края на 2004 г. "Юлен" внася отчет за инвестиции за седалков лифт "Моста-Платото" в размер на 5,3 млн. лв.

Според "Юлен" съоръжението отново е било предвидено в ТУП. още през 1999 г. От обвинението констатират, че издаденото по-късно (през 2004 г.) разрешение за строеж (отново от арх. Сандова), е издадено без да са спазени законовите изисквания.

Обектите вече са изградени

"Юлен" не е получила и разрешение за корекция на речното легло на река Игришка в "Шилигарника", на р. Бъндерица в "Бъндеришка поляна", както и за три броя бетонени мостове над р. Бъндерица няма извадени разрешителни за ползване на воден обект, в случая - извършване на строителство в речните легла. В хода на проверката от "Юлен" е постъпило искане за разрешително, но експерти на МОСВ на място са установили, "че обектите вече са изградени, издаването на разрешителни за ползване вече е станало безпредметно", констатират от окръжната прокуратура в Благоевград.

Иначе по отношение на пистите "Стражите", "Шилигарника-2" и "Платото" не са строежи и за тяхното прокарване не се изискват строителни книжа, съответно не се издават разрешителни за строеж, се посочва в становище на ДНСК. Незаконно строителство не е установено. 

Вина има, виновни няма

В заключение в постановлението на Окръжна прокуратура-Благоевград се казва: "за горепосочените обекти (резервоарът, чайната и линията "Моста-Платото", б.р.) са издадени разрешения за строеж от главния архитект на община Банско през периода от 13.11.2003 г. до 29.09. 2004 г. При издаването им са допуснати нарушения като липсват надлежно издадени становища, относно въздействието върху околната среда. Посочва се обаче също така, че давността на нарушенията по НК отдавна е изтекла, тъй като са минали повече от 10 г. Следователно не могат да се приложат наказания по два члена (219 и 282), касаещи лиса на контрол и нарушаване на служебните задължения от длъжностни лица

На финала прокурор Александрина Костадинова посочва, че отказва да образува досъдебно производство и прекратява преписката. Постановелнеието подлежи на обжалване пред Апелативната прокуратура в София и от "За да остане природа" смятат да обжалват, коментира Александър Дунчев, един от вносителите на сигнала.

"Това решение на благоевградската прокуратура е доста странно. Хем има данни за извършено престъпление, а няма виновни, хем не било разследване, а предварителна проверка. Нарушенията са огромни и очевидни, но в крайна сметка са били заделени материали за друга проверка. Ще проверяват един малък влек", допълни Дунчев.

"Ще уверим еколозите"

На фона на излязлата информация за прокурорското постановление днес екоминистърката Ивелина Василева направи отчет на 100-те си дни начело на ведомството. И неиминуемо трябваше да отговаря на въпроси какво реши за концесията на "Банско" сформираната експертна група. Тя трябваше да излезе със становище на 14 февруари.

От отговора на Василева стана ясно, че експертите са поискали 10-дневна отсрочка, тъй като казусът с "Юлен" бил доста сложен. В действителност има огромно разминаване между площта, която концесионерът има право да стопанисва и реалната, на която се е разпрострял. За 2013 г. държавата е получила едва малко над 200 000 лв. концесионни такси от дружеството.

"Ще убедим еколозите с действията си, че не обслужваме олигархични интереси. Ще направим всичко, за да се реши този въпрос по един балансиран и разумен начин, така че да защитим националните интереси чрез прозрачност и предоставяне на информация", обеща екоминистърата.

Екоминистърката обеща въпросът с концесията да бъде разрешен.

Василева също потвърди, че няма постъпило искане за строителството на втори лифт в ски зоната нито от "Юлен", нито от общината, чийто кмет Георги Икономов периодично организира протести "за" новото съоръжение, а преди седмица проведе серия от срещи с шефката на парламента Цецка Цачева, с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев по този повод.

Строителството на втори лифт в курорта, срещу който екозащитниците са против, е предизборно обещание на ГЕРБ още от 2009 г. Подкрепиха го наскоро и министрите на туризма и на спорта - Николина Ангелкова и Красен Кралев.

Делегацията от Банско при Борисов.