Германия ще настоява Европейският съюз да ускори преговорите за членство със страните от Западните Балкани и да започне преговори и с Босна и Херцеговина. Това заяви днес германският канцлер Обаф Шолц в обръщение към Бундестага ден преди срещата на европейските лидери в Брюксел


.

„Решихме да се ускори темпото в преговорите за членство на страните от Западните Балкани, на които им бе обещано още преди 20 години в Солун, че могат да станат членки. Това не напредна реално през всичките тези години и сега наложихме ново темпо, а сега Европейската комисия ще предложи да се започнат преговори и с Босна и Херцеговина. Това е ясен знак, че Европа се позиционира по нов начин, а европейският мирен проект ще остане силен в един свят, който се променя“ заяви канцлерът.

Шолц потвърди и подкрепата на Германия за Украйна, като посочи, че до 2027 г. на Киев вще бъдат отпуснати 50 млрд. евро подкрепа.  Той заяви също така, че няма да приеме наложен със сила мир за сметка на Украйна и подчерта: Русия не е силна.

"Ако руският президент смята, че трябва само да издържи тази война и че ние ще отслабим подкрепата си, то той е пресметнал грешно. Манипулирането на изборите в Русия и натискът върху опозицията са признаци за слабостта на руското ръководство. По-големите доставки на оръжие за Украйна са на дневен ред", казва Шолц.