Официалният фотограф на френския президент Еманюел Макрон пусна интересни снимки, които предизвикаха вълна от тълкувания. На тях Макрон в поза ала Роки, по определението на някои от коментарите, нанася удари върху боксова круша със стиснати зъби, съсредоточено изражение и демонстрация на бицепси.

Снимките са черно-бели, работа на Soazig de la Moissonnière. Те бяха посрещнати със смесени реакции от възхищение и притеснение.

Внимание в социалните мрежи беше обърнато и на времето, в което от президентството пускат фотосите. Макрон нееднократно вече обяви, че в един момент ще се наложи Европа да се намеси в Украйна на терен. Последно той потвърди тази си позиция, която предизвика много реакции от европейските партньори преди седмици, в края на миналата седмица в интервю за "Паризиен".

Според някои снимките показвали готовността на френския президент да се изправи срещу Владимир Путин, самият той съвсем не чужд на фотосесии, направени, за да демонстрира той големите си спортни способности, отбелязва "Гардиън".

Женското списание "Femme Actuelle" описа кадрите доста по-ласкателно като написа, че те показват "съпруга на Брижит Макрон" с "решителен поглед, все едно, че иска да се сбие със своя опонент... Той удря сякаш толкова силно, че бицепсите му изскачат от черната му тениска".

В други коментари обаче имаше изразено неудоволствие от снимките. Френската депутатка от "зелените" Сандрин Русо пусна един от фотосите със забележката:

"Какво поражение за прогресивизма...И каква бедност на политическата комуникация".

В левоцентристкия вестник "Libération" Жонатан Буше-Петерсен написа, че снимките са "доста лош комуникационен избор" и добави, че би било доста по-добре, ако те бяха направени от някой потребител на социалните медии, както авторът отнамало предположил. 

Професорът по история в Университета на Лорен, Ерик Ансо, написа в Х, че снимките са "част от неопопулистката мъжественост, която харесва на някои лидери в днешно време, като се почне от майстора в този жанр (досега) Владимир Путин", посочва "Гардиън".

Путин през дългите години, които управлява Русия, е бил сниман да лови риба, да стреля, да язди кон гол до кръста, да играе хокей, да се топи в ледени води, да управлява танкове и подводници...Въобще в разнообразни мачистки пози.

Макрон и преди е предизвиквал известно недоумение със свои снимки - например през 2022 г., когато беше заснет полуизлегнат на диван, ризата му незакопчана и откриваща космати гърди. Кадърът се появи в разгара на кандидатпрезидентската кампания за втори мандат.

В интервю миналата година Брижит Макрон разкри пред "Paris Match", че президентът се боксира два пъти седмично, той и преди е позирал с боксови ръкавици, за да рекламира спортните дейности преди началото на Олимпийските игри в Париж.