Как се изкарват пари от мъртвите? На този въпрос столичната "гробищна мафия" е открила идеалният отговор, разказа днес временния директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров, назначен на поста на 10 януари тази година.

Схемата е проста - заявяваш, че искаш твой роднина да почива завинаги в един от гробищните паркове на София. Подаваш заявление до ОП "Гробищни паркове", плащаш 570 лева и получаваш нотариален акт. А после "преотстъпваш" мястото на желаещите за няколко хиляди, тъй като цената на едно място в "Централни гробища" е десетки пъти повече от тази в действащата наредба.

Тази практика е била покровителствена от предишното ръководство на ОП "Гробищни паркове". Те не са правили никаква проверка на фактите в заявленията, макар да са били идентични като текст и формат, разкри Димитров днес.

Телата дори не са премествани, а особено скандален случай включва покойник, за когото е била извършена кремация. Тези случаи не са и рядкост.

“Два дни преди встъпването ми в длъжност на 10 януари 2024 г., в рамките на един ден са извършени 6 незаконни продажби на гробни места за “вечни времена”, сподели Димитров.

Той разказа и за други проблеми на гробищата в София - погребването на хора в санитарните пространства между алеите, липсващата 2000 метра ограда на парка, камери, охранителна фирма, която не си върши работата, заличаване на гробни места и махане на паметници.

Поне 35 служители на ОП "Гробищни паркове" са отстранени, сигналът е в прокуратурата. Ще се работи и за дигитализиране на процесите и информацията от дейността на предприятието, увери Димитров, като първо това ще бъде тествано с пилотен проект на гробищен парк "Банкя - местност Полето", най-новият в столицата, създаден през 2016 г.

Кметът Васил Терзиев също коментира казуса в социалните мрежи, като отбеляза, че това е спазване на предизборното му обещание за повече прозрачност.

"В София ще има ред. А ние продължаваме да работим по разследването на други схеми, които ощетяват и столицата, и гражданите ѝ", пише още той.