Мария Габриел се отказва да бъде министър-председател, ако "Продължаваме промяната - Демократична България" не се разграничи от Асен Василев, каквото условие поставиха днес от партията на Бойко Борисов и не последва публично извинение за обвиненията към нея.

Това съобщава Офнюз. Малко по-рано през деня Клуб Z описа същия сценарий. Петък бе и срокът, даден от Борисов вчера.

Процедурно Габриел трябва да заяви отказа си, административно се изготвя проект на решение, който се гласува в пленарна зала. На този етап не се гласува нито за структура на Министерския съвет, нито за състав по причината, че те се докладват от вече избрания премиер.

Малко по-рано през деня ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха "реплики" - с позиции, разпратени до медиите. И двете формации казаха на "колегите" "вие сте на ход", но никой не отстъпи.

ГЕРБ поиска от обединението да се разграничи от съпредседателя на ПП Василев. А от обединението: министерските постове да се редят от премиера и вицето - на фона на изказаното вчера от Асен Василев изискване Габриел да не е премиер, а ГЕРБ да подкрепят втория мандат. "Вие сериозно ли говорите?" - отвърна тази сутрин Борисов.