Собственик на земя в Швеция спечели съдебна битка за запазване на 14-килограмов метеорит. Шведският апелативен съд постанови, че подобни камъни трябва да се считат за „недвижима собственост“ и част от земята, където са намерени, предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Имотът, върху който е паднал метеоритът, съдържа желязо. А самият метеорит е направен от желязо. Следователно той „не може лесно да бъде отделен от това, което обикновено се счита за (недвижима) собственост“, постанови апелативният съд в Свеа.

На 7 ноември 2020 г. железен метеорит пада върху частен имот в Упланд, северно от Стокхолм. През декември същата година двама геолози го намират и го предават на Шведския природонаучен музей в Стокхолм.

Шведската информационна агенция ТТ предаде, че собственикът на частния терен, където е намерен, Йохан Бенцелхена фон Енгестрьом, обжалва решението на окръжния съд в Упсала от декември 2022 г. То дава право на откривателите на скалата Андреас Форшбери и Андерс Сетеквист да получат камъка, тъй като метеоритът не е бил част от имота и е бил движима вещ без собственик.

Сега апелативният съд съобщи, че железният метеорит „е съставен от вещества, които вече присъстват на земната повърхност“. Съдия Робърт Грийн каза, че метеоритите или космическите камъни трябва да се считат за „част от недвижим имот точно както другите камъни, въпреки че интуитивно може да се усеща, че това е нещо чуждо на земята“.

Шведски закон, известен като Allemansraetten, може и да дава на всеки свободата да се движи свободно в Швеция при условие, че уважават природата и животните, но „не дава на никого правото да вземе метеорит от чужда земя“, уточни съдът в Свеа.

Откривателите също така твърдяха, че е имало споразумение, което им е позволявало да вземат метеорита. Апелативният съд обаче каза, че няма доказателства за такава сделка. Не стана ясно дали геолозите ще обжалват пред Върховния съд на Швеция.