Пострадали от серийните издевателства на прокурорския син от перник Васил Михайлов интензивно получават „приятелски” препоръки да сключат споразумение, а да не се стига до настояване за присъди. Иначе те може да са от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Това разкри пред Нова тв тази сутрин Зорница Костова - адвокат на Румен Андонов - уважаван в града бивш треньор на "Миньор". След неговия побой - на обществено място посред бял ден! - всъщност тръгна разплитането на деянията на прокурорския син.

Оказа се, че срещу него е имало жалби, но в други случаи хората са си мълчали. Масова практика е било всички магистрати в Перник да си правят отвод, защото са работели с баща му.

(Всъщност делата срещу него тръгнаха, чак след като бяха изтеглени в Софийската районна прокуратура. Дела за подвизите на Михайлов-младши обаче се гледат и в Сливница, а има и една за побой край морето - б.р.).

„Тази оферта - нека да я нарека - беше отправена в последното съдебно заседание във вторник. Предложението беше абсолютно абсурдно. При наказание, което законът предвижда - от 2 до 10 години - поне за моя клиент, с нанесените конкретни увреждания, не е уместно да се казва, че защитата и подсъдимото лице няма да се съгласят на наказание повече от 1 г. и 11 месеца.

Още в съдебната зала изразих становище, че това споразумение е неприемливо”, каза Костова пред медията.

Тя добавя, че веднага след съдебното заседание е получила две телефонни обаждания от нейни колеги, както и покана за среща на кафе със същото настояване. Тя дори се състояла - на 4 очи. 

„Обажданията и срещата ги приемам като препоръка и молба споразумението да бъде сключено”, каза Костова.

Тя изрази опасения, че това може да е натиск за изтегляне на жалбите и показанията по случая.

Призна, че такива неща се случват "и в доста по-груб вариант".

За конкретните оферти - били от трима независими един от друг адвокати, които не са страна по това дело (което е любопитно, тъй като в наказателните производства само прокуратурата има прерогатива да предлага споразумения - бел. ред. на Клуб Z)

На въпрос дали допуска, че са пратеници на Бисер Михайлов, който допреди скандала беше зам.окръжен прокурор, бе разжалван, но си остава прокурор, тя каза:

"Ами, имам основания!"

Адвокат Костова описа така случващото се:

"Ако до момента се касае за препоръки, тези препоръки (занапред) биха могли да бъдат нещо различно от добронамерените препоръки."

И на уточняващ въпрос - дали очаква да се радикализират препоръките в натиск, отговори: "Не е изключено, според мен."

Костова не знае дали тече "подобна кореспонденция" например със свидетели и жалбоподатели по отношение на вече дадени показания.

Но даде пример с бившата приятелка на прокурорския син - автор на най-новата жалба срещу него за закани за убийство. Момичето казва, че:

"Тя и още един свидетел са викани на конкретно място, в кокретна градинка! И им е обяснявано какво е добре да кажат."

По нейни думи - викал ги е чичото на Васил, който въобще пък не се е притеснявал, че е имало още свидетели.

Адвокатката даде и друг пример - че свидетели срещу младия бияч в съда масово се отмятали:

"Аз този човек... - забили поглед  вземята да не гледат Михайлов. - Ми, аз нищо не искам от него!"